Greckie jedzenie - co zjeść w Grecji?
Grecja słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i zabytków, ale także z pysznego jedzenia. To właśnie greckie potrawy i przysmaki stanowią nieodłączną część greckiej kultury i tradycji. Każde region Grecji ma swoje charakterystyczne dania, które z pewnością przypadną do gustu smakoszom. W tym poradniku przedstawimy najlepsze tradycyjne potrawy, których warto spróbować podczas pobytu w Grecji.
Moussaka - klasyczna potrawa grecka
Moussaka to jedno z najbardziej znanych dań greckich na całym świecie. To zapiekanka z bakłażana, ziemniaków, mięsa mielonego i beszamelowego sosu. Moussaka to idealne danie dla miłośników mięsa i zapiekanek. Warto zwrócić uwagę, że w różnych regionach Grecji przepis na Moussakę może się nieco różnić.
Gyros - fast food grecki
Gyros to jedno z najpopularniejszych dań fast food w Grecji. To danie składa się z mięsa (najczęściej wieprzowego lub kurczaka), sałaty, pomidorów i sosu tzatziki. Gyros podawany jest w specjalnym chlebie pita i to właśnie on nadaje mu niepowtarzalny smak.
Tzatziki - grecki sos do mięsa
Tzatziki to jedno z najpopularniejszych dań greckich, które często serwowane jest jako dodatek do mięsa. To sos z jogurtu, ogórków i czosnku, który świetnie komponuje się z różnymi mięsami, np. z gyrosami czy koftami.
Spanakopita - pieczone ciasto z szpinakiem
Spanakopita to danie typowe dla południowej Grecji. To pieczone ciasto filo z szpinakiem i fetą. Spanakopita jest idealna na lunch lub przekąskę. To danie można znaleźć w większości kawiarni i piekarni w Grecji.
Souvlaki - klasyczne danie z grilla
Souvlaki to greckie danie z grilla, które składa się z kawałków mięsa (najczęściej wieprzowego lub kurczaka), warzyw i chleba pita. Souvlaki podawane jest z różnymi sosami i ziemniakami lub frytkami.
Saganaki - ser smażony w panierce
Saganaki to smażony w panierce ser zawierający najczęściej fetę lub kefalograviera. To przystawka, która często podawana jest jako pierwsze danie. Saganaki z serem fetą to klasyka greckiej kuchni, ale można również spróbować saganaki z owczym serem kefalograviera, który ma bardziej intensywny smak.
Horiatiki - grecka sałatka
Horiatiki to tradycyjna grecka sałatka składająca się z pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek, papryki i sera feta. To lekka i orzeźwiająca przekąska, która idealnie nadaje się na letnie upały.
Dolmades - nadziewane liście winorośli
Dolmades to nadziewane liście winorośli, wypełnione ryżem, mięsem i ziołami. To danie często podawane jest jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Dolmades można znaleźć w większości restauracji w Grecji.
Kleftiko - pieczone mięso
Kleftiko to pieczone mięso (najczęściej baranina lub jagnięcina), gotowane w piekarniku lub w glinianym garnku. Mięso jest duszone z ziemniakami, cebulą, pomidorami i ziołami. To danie bardzo popularne w południowej Grecji.
Baklawa - słodkie danie greckie
Baklawa to słodkie danie greckie składające się z cienkich warstw ciasta filo, orzechów i syropu. To deser, który jest bardzo słodki i ciężki, ale warto spróbować go chociaż raz podczas pobytu w Grecji.